Myśl i SŁOWO – rozważanie na niedzielę, 7 czerwca 2015r.

Zapraszamy do lektury rozważania pt. Pytanie o człowieka, z cyklu Myśl i SŁOWO, przygotowanego na niedzielę 7 czerwca 2015 r. przez ks. Marka Deca, zastępcę dyrektora Caritas Polska.

Pytanie o człowieka

Pierwsze biblijne zdania pytające to interesująca sprawa. Dziś zaciekawiony fragmentem z Księgi Rodzaju przyglądam się treści zapisanych tam pytań. Najwcześniejsze z nich pochodzi od zaskakującego autora. Wąż rzekł do niewiasty: „Czy rzeczywiście Bóg powiedział: Nie jedzcie owoców ze wszystkich drzew…?” (por. Rdz 3,1). W tej wypowiedzi od samego początku zasiane jest kłamstwo. Przeinaczone Boże SŁOWO stało się szatańskim komentarzem do dzieła Stwórcy, który zauważył, że wszystko co stworzył było bardzo dobre (por. Rdz 1,31).

Lekarstwo na jad sączący się ze słów węża upatruję w skierowanym do pierwszego człowieka pytaniu Boga: „Gdzie jesteś?” (Rdz 3,9). Podobnie zasiał Bóg nadzieję przez słowa wyroku nad wężem: „Wprowadzam nieprzyjaźń między ciebie a niewiastę, pomiędzy potomstwo twoje a potomstwo jej: ono zmiażdży ci głowę, a ty zmiażdżysz mu piętę” (Rdz 3,15).

Niejednokrotnie zwodzeni podobnymi pokusami zmierzamy się z warunkami codzienności. Każdy człowiek drżąc nad swoim bytem może pytać się Boga powtarzając za psalmistą: „Jeśli zachowasz pamięć o grzechu, Panie, Panie, któż się ostoi?” (Ps 130,3) a zarazem wyrażać ufność, że u Pana jest obfite odkupienie (por. Ps 130,7).

x_decPrzytoczone w dzisiejszym fragmencie Ewangelii pytanie Jezusa uznaję za kontynuację Bożych poszukiwań z rajskiego ogrodu: „Któż jest moją matką i którzy są braćmi?” (Mk 3, 34) Myślę tak dlatego, że w tym samym momencie Jezus „spoglądając na siedzących dokoła Niego rzekł: Oto moja matka i moi bracia. Bo kto pełni wolę Bożą, ten Mi jest bratem, siostrą i matką” (Mk 3, 35). Obyśmy zyskali takie spojrzenie nad sobą! To jest spojrzenie Boga, który odnajduje zagubionego człowieka. Nie pozwólmy, aby raz doświadczywszy słodyczy wzroku Jezusa pozwolić sobie kiedykolwiek na jego utratę, choćby pokusy zwątpienia były mocne i bluźnierstwo przeciw Duchowi Świętemu wydawało się jedynym możliwym krzykiem w rozpaczy.

Jezu ufam Tobie!