Idea wolontariatu

Szukajcie Dobra... Am 5,14

Idea wolontariatu

Wolontariat to dobrowolna i bezinteresowna pomoc potrzebującym, która wynika z potrzeby serca i wrażliwości na drugiego człowieka.

WOLONATRIAT
CARITAS – czynna miłość bliźniego, wypływająca z miłości Boga.

CARITAS POLSKA jest duszpasterską instytucją charytatywną Kościoła katolickiego i największą organizacją społeczno-charytatywną w Polsce, która niesie profesjonalną, wielowymiarową pomoc osobom wykluczonym, ubogim, idącym przez życie z różnego rodzaju deficytami.

Słowo wolontariat pochodzi od łacińskiego voluntas, które oznacza chętny, dobrowolny

W Caritas są różne rodzaje zaangażowania, między innymi: Parafialne Zespoły Caritas, Szkolne Koła Caritas, Centrum Wolontariatu, Wolontariat Zagraniczny i Misyjny oraz Wolontariat akcyjny.

„Jakże byłoby pięknie, gdyby każdy z nas mógł wieczorem powiedzieć: dzisiaj zrobiłem gest miłości wobec drugiego.” (papież Franciszek)
Jeśli widzisz, że jest tu dla Ciebie miejsce. Zapraszamy!

Wolontariat w nauce Kościoła

FAQ

• Wolontariat jest najpiękniejszą formą pomocy drugiemu człowiekowi. Nie dla pieniędzy, nie po coś, ale dlatego, że mogę i chcę. Z potrzeby serca i niezgody na cierpienie innych.

Wolontariusz Caritas działając zmienia na lepsze świat oraz ludzi, którzy nas otaczają.

Ewa w każdy czwartek odwiedza samotnego pana Stanisława, przynosi za ciężkie dla niego zakupy i słucha fascynujących opowieści o miasteczku z dzieciństwa dziadka.

Tomek organizuje Akcję Tornister Pełen Uśmiechów, wybiera kolorowe zeszyty i wie, że małan Ania ten pierwszy dzień szkoły zapamięta jako najpiękniejszy.

Aśka odwiedza panią Zosie w hospicjum i widzi jak oczy pani Zosi na jej widok tak się cieszą.

Bracia i siostry, reprezentujecie tutaj wielki i zróżnicowany świat wolontariatu. Wśród najcenniejszych realiów Kościoła jesteście właśnie wy, którzy każdego dnia, często w ciszy i ukryciu nadajcie kształt miłosierdziu i je ukazujecie. Wy jesteście rzemieślnikami miłosierdzia: z waszymi rękoma, z waszymi oczami, z waszym wsłuchiwaniem się, z waszą bliskością, z waszą czułością…, rzemieślnikami! Wyrażacie jedno z najpiękniejszych pragnień serca ludzkiego, aby osoba cierpiąca odczuła, że jest kochana.” (Przemówienie Papieża Franciszka do uczestników Jubileuszu Działaczy Miłosierdzia, 3 września 2016 r.)

Na pytanie co daje ci wolontariat, ludzie odpowiadają:

• Chcę pomagać potrzebującym, daje mi to radość i satysfakcję
    • Jestem w grupie rówieśników, którzy myślą tak jak ja
    • Tego uczy mnie Ewangelia
    • Czuję się potrzebna
    • Wzrusza mnie niedola osób chorych i samotnych w cierpieniu
    • W ten sposób realizuje siebie
    • Mogę rozwijać swoje umiejętności i być przydatnym
    • Chcę poznawać nowych ludzi
    • Nie nudzę się
    • Lubię czuć się pomocna
  • To, co naprawdę się liczy, to serce wkładane w pomoc potrzebującym pomocy oraz duchcodpowiedzialności za przyjęte zobowiązania.

Wolontariuszem może zostać każdy. Jeśli jesteś niepełnoletni Twoje porozumienie podpiszą w Twoim imieniu rodzice (lub opiekunowie prawni). Nie musisz posiadać specjalistycznego przygotowania lub wykształcenia, aby udzielać się w wolontariacie.

Wolontariusze Caritas w Polsce działają na poziomie 41 diecezji. Uczniowie w ramach Szkolnych Kół Caritas i Parafialnych Zespołów Caritas.

Mogą się zaangażować na dwa sposoby: akcyjny (w pojedyncze akcje) oraz stały (regularne pomaganie).

Wolontariusze włączają się w coroczne akcje Caritas: Karta na codzienne zakupy, Świeca Caritas, zbiórka żywności :„Tak, Pomagam!”, „Kromka Chleba” „Tornister Pełen Uśmiechów” i wiele innych. Pomagają również pracując z dziećmi w świetlicach, w placówkach osobami z niepełnosprawnością lub hospicjach.

Uczestniczą również w zjazdach, koloniach i pielgrzymkach, które mają cel formacyjny i integracyjny.

Podejmując jednak zadania powinieneś wziąć pod uwagę:

• Twoje predyspozycje a wiec czy kontakt z dziećmi sprawia ci radość, a może z osobami
      starszymi?
    • Twoje umiejętności, możesz je wykorzystać i rozwijać w wolontariacie.
    • Twoje możliwości czasowe. Jeśli masz mało czasu, możesz pomagać przy akcjach np. zbiórkach żywności jeśli masz więcej możesz pracować systematycznie, np. raz w tygodniu prowadzić zajęcia dla dzieci w świetlicy.

W decyzji może Ci pomóc tabela:

• Zasady wolontariatu, w tym Twoje prawa i obowiązki określa ustawa o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie. Doprecyzowane są one w porozumieniu zawartym z organizacją. Ważne, abyś znał swoje prawa i obowiązki.

Prawa wolontariusza:

• Masz prawo zawrzeć umowę – porozumienie z organizacją, na rzecz której działasz jako wolontariusz. W porozumieniu musi zostać określony zakres Twoich obowiązków, okres trwania porozumienia, możliwość i sposób jego rozwiązania.
    • Jeśli Twój wolontariat trwa dłużej niż 30 dni, to porozumienie musi byś zawarte w formie pisemnej.
    • Jeśli Twój wolontariat trwa nie dłużej niż 30 dni, to porozumienie może być ustne, jednak masz prawo żądać potwierdzenia go na piśmie.
    • Masz prawo otrzymać pisemne zaświadczenie o odbywaniu przez Ciebie wolontariatu, w tym o zakresie Twojej pracy.
    • Na Twoją prośbę korzystający może wystawić pisemną opinie na temat Twojego wolontariatu.
    • Masz prawo do ubezpieczenia od następstw nieszczęśliwych wypadków oraz innego zaopatrzenia z tytułu wypadków lub chorób zawodowych. Jeżeli czas współpracy jest krótszy niż 30 dni kalendarzowych ubezpieczenie to organizacja powinna wykupić w dowolnej firmie ubezpieczeniowej. Jeśli czas współpracy jest dłuższy niż 30 dni ubezpieczenie NNW jest gwarantowane Ci przez państwo polskie na podstawie znowelizowanej tzw. małej ustawy wypadkowej (ustawa o zaopatrzeniu z tytułu wypadków lub chorób zawodowych powstałych w szczególnych okolicznościach).
    • Masz prawo uzyskać informację o ryzyku dla zdrowia i bezpieczeństwa wynikającego z wykonywanych przez ciebie czynności oraz o zasadach ochrony przed zagrożeniami.
    • Masz prawo do odpowiednich środków ochrony indywidualnej w zależności od rodzaju świadczeń i zagrożeń związanych z ich wykonywaniem.
    • Masz prawo do pokrywania przez korzystającego kosztów Twoich podróży służbowych i diet, na dotyczących pracowników zasadach określonych w odrębnych przepisach. Możesz zwolnić korzystającego z tego obowiązku, ale tylko w formie pisemnej. Często zwolnienie to jest częścią porozumienia.
  • Wolontariusz powinien mieć świadomość nie tylko swoich praw, ale również obowiązków, które na nim spoczywają. Obowiązki są regulowane na poziomie umowy – porozumienia wolontariackiego zawartego z organizacją. Do obowiązków wolontariusza należy realizowanie działań opisanych w tym dokumencie.

Ustawa o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie.

• wkrótce

• Jak zostać wolontariuszem Caritas diecezjalnej lub parafialnej? To bardzo proste. Wystarczy skontaktować się mailem lub telefonicznie z koordynatorem wolontariatu lub opiekunem wolontariuszy Caritas w Twojej Diecezji. Wiele Diecezji na swoich stronach posiada formularze rekrutacyjne.

Tu znajdziesz listę Diecezji oraz kontakty do nich.

• Szkolne Koła Caritas to grupy dziewcząt i chłopców, którzy już od najmłodszych lat czują potrzebę i spełniają się w roli wolontariusza.

Powołanie SKC

SKC tworzone są w szkołach podstawowych, gimnazjalnych i średnich.

Celem powołania SKC jest angażowanie dzieci i młodzieży w niesienie pomocy osobom potrzebującym w najbliższym otoczeniu – czyli najpierw na terenie szkoły, a następnie w środowisku lokalnym (parafia, miejscowość na terenie której znajduje się szkoła). W miarę możliwości członkowie SKC włączają się również szersze akcje organizowane przez Caritas diecezjalną.

Uczniów skupionych w SKC w działaniach wspierają opiekun oraz asystent kościelny. Członkowie SKC wybierają spośród siebie zarząd, czyli przewodniczącego, zastępcę, sekretarza oraz skarbnika. Pozostali członkowie SKC włączają się pracę koła, pomagając w przygotowywaniu i realizowaniu akcji.

Aby powstało Szkolne Koło Caritas potrzebni są:
    – uczniowie, chętni do działania na rzecz innych,
    – opiekun  (nauczyciel) i w miarę możliwości  asystent kościelny  (ksiądz, siostra zakonna), gotowi wesprzeć uczniów w działaniu,
    – dyrekcja szkoły zainteresowana utworzeniem SKC.

Działania SKC

Młodzież działająca w SKC sama decyduje o priorytetach i formach działalności charytatywnej. Zależą one od inicjatywy i możliwości danego koła oraz od potrzeb środowiska szkolnego i lokalnego. Biorąc pod uwagę konkretne potrzeby ubogich oraz uwarunkowania środowiskowe, członkowie SKC opracowują roczny plan pracy i przygotowują poszczególne akcje pomocowe.

Zadania Szkolnego Koła Caritas

1.     Formacja:

• Prowadzenie systematycznych działań na rzecz zaspokajania duchowych i społecznych potrzeb uczniów,
    • kształtowanie  postawy wolontariusza Caritas, która będzie owocowała dalszą pracą i zaangażowaniem w Parafialnych Zespołach Caritas,
    • poznawanie nauki Kościoła i jego tradycji w dziedzinie posługi charytatywnej,
    • pogłębianie własnego życia religijnego oraz harmonijne łączenie posługi charytatywnej z obowiązkami ucznia,
    • animowanie wspólnoty szkolnej do czynnej miłości bliźniego poprzez szerzenie nauki Jezusa Chrystusa o miłosierdziu Bożym i uwrażliwianie środowiska szkolnego na różne przejawy ludzkiej biedy,
    • podnoszenie kwalifikacji i kompetencji do niesienia pomocy innym.

2.    Działania:

• współpraca ze strukturami Caritas Diecezjalnej i parafialnym zespołem Caritas, na terenie którego działa Koło,
    • rozpoznawanie i zaspakajanie duchowych i materialnych potrzeb uczniów na terenie szkoły oraz w środowisku pozaszkolnym (domu, sąsiedztwie, parafii),
    • organizowanie i udzielanie konkretnej pomocy potrzebującym uczniom i osobom chorym, niepełnosprawnym i znajdującym się w trudnej sytuacji,
    • nawiązywanie więzi duchowych i praktycznych form współdziałania z wyznawcami innych Kościołów i wspólnot wyznaniowych w duchu ekumenizmu,
    • pomoc w organizowaniu wypoczynku dla dzieci i młodzieży z rodzin ubogich,
    • współdziałanie, przy zachowaniu własnej tożsamości, z innymi organizacjami młodzieżowymi.

Sposób realizacji zadań

Szkolne Koło Caritas realizuje swoje zadania w porozumieniu z dyrektorem szkoły wykorzystując odpowiednie środki i sposoby działania:

• włączanie się na zasadzie wolontariatu w pracę placówek charytatywnych, opiekuńczych i wychowawczych a przede wszystkim na rzecz potrzebujących uczniów własnej szkoły,
    • organizowanie spotkań i szkoleń, prelekcji i dyskusji, organizowanie nabożeństw religijnych, imprez kulturalnych i rekreacyjno-sportowych,
    • udział w kwestach, zbiórkach, festynach i aukcjach,
    • prowadzenie biblioteki materiałów instruktażowych, wydawanie gazetki, prowadzenie kroniki.

Członkowie Szkolnego Koła Caritas

• Członkiem Koła może być każdy uczeń szkoły podstawowej lub szkoły średniej, żyjący wedle zasad wiary i moralności Kościoła katolickiego, który wyraża chęć udziału w działalności Kościoła, poprzez wypełnianie obowiązków wynikających z regulaminu Koła.
    • Przyjęcia w krąg członków Koła dokonuje Zarząd Koła na prośbę ucznia, za zgodą rodziców (dla kandydata poniżej 18-tego roku życia). (deklaracja przystąpienia do SKC)
    • Członkostwo w Kole potwierdza legitymacja członka Koła.

Zadania opiekuna Szkolnego Koła Caritas (SKC)

1. zadania organizacyjne:

• formalności założycielskie,
    • zapoznanie uczniów z regulaminem i wdrażanie go w pracę charytatywną,
    • przeprowadzenie wyboru Zarządu Koła i ustalenie stałych terminów spotkań,
    • zaplanowanie systematycznych rocznych działań wraz z Zarządem i członkami,
    • kontakt z dyrektorem szkoły,
    • kontakt z asystentem kościelnym,
    • troska o sprawny przepływ informacji,
    • współpraca z Caritas Diecezjalną.

2. zadania wychowawcze:

Opiekun SKC podejmuje zadania wychowawcze wspólnie z asystentem kościelnym:

• wychowywanie członków SKC w duchu miłości bliźniego,
    • integracja grupy poprzez regularne spotkania i udział w imprezach zewnętrznych,
    • uwrażliwianie na potrzeby drugiego człowieka,
    • pogłębianie idei wolontariatu jako świadomej, dobrowolnej i darmowej działalności dobroczynnej na rzecz innych,
    • troska o harmonijny rozwój osobowości członka SKC,
    • inspirowanie do osiągania coraz lepszych wyników w nauce.

Zadania asystenta kościelnego Szkolnego Koła Caritas

Asystent Koła sprawuje opiekę duchową nad Kołem i czuwa nad zgodnością działalności Koła z nauczaniem Kościoła Katolickiego i przyjętym regulaminem Koła.

Opieka duchowa:

• kształtowanie osobowości wolontariuszy w duchu Encykliki pp Benedykta XVI „Deus Caritas est”,
    • krzewienie czynnej miłości bliźniego,
    • troska o rozwój kultu Miłosierdzia Bożego (koronka do Miłosierdzia Bożego),
    • regularne spotkania formacyjne połączone z modlitwą, Eucharystią i konferencją formacyjną,
    • formacja i integracja grupy poprzez dni skupienia i rekolekcje,
    • inspirowanie do podejmowania działań na rzecz środowiska lokalnego,
    • angażowanie członków SKC do udziału w liturgii parafialnej,
    • kontakt z opiekunem Koła.

Asystent kościelny koordynuje współpracę Koła z Caritas Diecezjalną i Parafialnym Zespołem Caritas oraz bierze czynny udział w akcjach Koła i zebraniach Zarządu Koła.

• Celem Parafialnych Zespołów Caritas jest działalność charytatywna i humanitarna mająca na uwadze godność każdej osoby ludzkiej bez względu na jej wyznanie, światopogląd, narodowość, rasę i przekonania przez doświadczonych wolontariuszy działających przy swoich parafiach.

• Zapraszamy wolontariuszy na trzymiesięczny wyjazd zagraniczny. Na greckich wyspach Lesbos i Samos znajdują się obozy dla uchodźców z Syrii, Afganistanu, Iraku oraz pogrążonych w kryzysie humanitarnym krajów Afryki Subsaharyjskiej. Niektórzy z nich utknęli tu na wiele lat. Wyspy stały się dla nich pułapką i więzieniem, bo na przyznanie decyzji o azylu czekają tu miesiącami, a nawet latami. Pomoc uchodźcom niosą wolontariusze. Porzucają wygodne życie, by ofiarować im swój czas, siły i uwagę.

Zgłoś się, jeśli chcesz zaangażować się w dzieło miłosierdzia i nie boisz się wyzwań, a ponadto:

• masz co najmniej 21 lat,
    • swobodnie porozumiewasz się w języku angielskim,
    • możesz porzucić swoje dotychczasowe sprawy na 3 miesiące.

Szczegółowe informacje i formularz zgłoszeniowy

Terminy wyjazdów:

• 11.07-30.09.2022 r. – na zgłoszenia czekamy do 26.06.2022 r.
    • 01.10-31.12.2022 r. – na zgłoszenia czekamy do 30.08.2022 r.
    • 01.01-31.03.2023 r. – na zgłoszenia czekamy do 30.11.2022 r.

W każdej grupie mamy tylko 6 miejsc.

Jeśli chcesz wziąć udział w rekrutacji zapoznaj się z poniższymi dokumentami:
    Zgoda na kolejne rekrutacje
    Informacja o przetwarzaniu Twoich danych osobowych (RODO)